Beveiliging en preventie

//Beveiliging en preventie
Beveiliging en preventie 2017-04-17T21:09:38+02:00

Beveiliging & Preventie | Algemene regels

preventie diefstal op boot en yacht

 • Maak van je kajuit geen etalage

  Sluit gordijnen en luiken en leg zeker geen waardevolle voorwerpen in het zicht. Geld, waardepapieren, juwelen en dergelijke bewaar je best niet aan boord. Indien je dat toch wenst te doen, berg ze dan op in een kluisje dat goed weggestopt en verankerd is.

 • Registreren is de boodschap

  Indien je kostbare zaken niet kan opbergen, noch in bewaring geven, dien je deze zoveel mogelijk te verankeren, te merken en te registreren. Neem vooraf kleurenfoto’s van alle waardevolle voorwerpen alsook van het vaartuig zelf. Neem kopieën van de scheepsdocumenten en bewaar deze op een veilige plaats aan wal.

 • Goed en degelijk afsluiten

  Zorg ervoor dat bij het verlaten van het vaartuig alle mogelijke toegangen zijn afgesloten en neem de sleutels mee. Blokkeer het stuurwiel en gebruik eventueel verborgen contactschakelaars. Gebruik degelijk hang- en sluitwerk en installeer eventueel een adequaat alarmsysteem.

 • Voorkomen is beter dan genezen

  Bewijs de inbreker geen dienst door allerlei materiaal, gereedschap of losse scheepsonderdelen op het dek of aan wal te laten rondslingeren.

 • Zorg voor zichtbaarheid

  Zorg ervoor dat uw vaartuig in het zicht ligt. Maak eveneens afspraken met andere pleziervaarders die bij uw afwezigheid een oogje in het zeil kunnen houden. Wees zelf attent voor verdachte belangstelling en maak er melding van aan de politiediensten.

 • Toch ongewenst bezoek gehad?

  Indien je al je voorzorgen toch nog het slachtoffer wordt van een misdrijf op je pleziervaartuig, doe hiervan dan zo snel mogelijk aangifte bij de scheepvaartpolitie of de plaatselijke politiedienst.

Nog een aantal extra tips